Notifications
Clear all

Setting up and scanning with v.0.8.0 - help needed


willie42
Posts: 4
Topic starter
(@willie42)
Active Member
Joined: 3 years ago

I made the best scans with my fabscan years ago with a moving laser (stepper). So I was looking forward for this version, supporting the second laser to improve scan quality.

I installed the new image to an sd-card.

After editing the default.config (flipping the image, reducing the steps) I checked the alignment of everything according to „Preprare for Calibration“ and than finally did the calibration. A first scan was not perfect but everything looked alright.
I than enabled the second laser and after a further calibration run, the second laser worked and the next scan finished.

But
- after the next scan, the previous scan can not be loaded (they do not show up) although they are there, when looking for them on the ssh-console
- there are a lot misplaced points that form a kind of a collumn at the center or things that somehow look like a wing on the side. Redoing the calibration or changing the treshold did not make it better
- changing the treshold seems to be without any effect at all
- the scan (blue and withe) do not match well. The one from the second laser seem to be smaller as well

 

Bildschirmfoto 2019 11 22 um 12.06.42

 

So what can I do? Any idea?

Thanks, Willie

Reply
4 Replies
mario
Posts: 566
Admin
(@mario)
Member
Joined: 4 years ago

Hi Willie, 

Posted by: @willie42

I made the best scans with my fabscan years ago with a moving laser (stepper).

First of all, welcome back. 

Posted by: @willie42

But
- after the next scan, the previous scan can not be loaded (they do not show up) although they are there, when looking for them on the

This was reported by a couple of users and is already on the todo list for the upcoming bugfix release ( planed before christmas).

Posted by: @willie42

- changing the treshold seems to be without any effect at all

I will also have a look on that behaviour. 

Posted by: @willie42

- the scan (blue and withe) do not match well. The one from the second laser seem to be smaller as well

This strictly depends on the hardware setup. Please visit the new prepare calibration guide of the documentation.

greetings

Mario

 

Reply
willie42
(@willie42)
Joined: 3 years ago

Active Member
Posts: 4

@mario

Thanks for your help. I followed your well made prepare calibration guide. And I think it looks ok?

Bildschirmfoto 2019 11 23 um 19.56.35
Bildschirmfoto 2019 11 23 um 19.56.05
Bildschirmfoto 2019 11 23 um 19.57.49
2019 11 23 20 02 10 3

 

Or what did I wrong? Any Idea ...

greetings, Willie

 

Reply
mario
Posts: 566
Admin
(@mario)
Member
Joined: 4 years ago
Posted by: @willie42

- changing the treshold seems to be without any effect at all

I found the bug. It will be also fixed with 0.8.1. Hopefully before christmas. ? 

Posted by: @willie42

the scan (blue and withe) do not match well. The one from the second laser seem to be smaller as well

Can you show me the values of the calibration section in your default.config.json

Reply
Danilo0702
(@danilo0702)
Joined: 3 years ago

Reputable Member
Posts: 393

 

Posted by: @willie42

the scan (blue and withe) do not match well. The one from the second laser seem to be smaller as well

 

Yes, the blue laser is a little bit smaller

Reply
Share: